De Generaal

Van leegstaande kantoortoren tot bijzondere woonruimte.

In het hart van Rijswijk, aan de Steenvoordelaan, hebben wij - in samenwerking met onze partners - het voormalige hoofdkantoor van de Belastingdienst getransformeerd tot een hypermodern en duurzaam appartementengebouw: De Generaal. Dit is het eerste gebouw in Nederland dat volgens een zeer vernieuwende betonbouwconstructie is gebouwd: het Jackblocksysteem. Zo’n ‘Jackblockgebouw’ wordt omgekeerd gebouwd. De bouw begint bij de dakverdieping, die vervolgens via hydraulische vijzels omhoog geduwd wordt. Verdieping na verdieping wordt zo gebouwd en opgevijzeld totdat het bouwwerk op hoogte is.

Verbluffend uitzicht over de regio
In de fietsenkelder van De Generaal zijn de originele details van dit systeem - de Jackblocks dus - ook na de transformatie in het zicht gelaten. Een nieuwe, inventieve glazen gevel met verdiepingshoge ramen en expressieve balkons geeft het gebouw een krachtige uitstraling en zorgt voor een verbluffend uitzicht over de regio.

Bijzonder wonen in De Generaal
Ook het geweldige uitzicht vanuit ieder appartement, de centrale ligging naast winkelcentrum In de Bogaard én de korte afstand tot station en rijkswegen maakt wonen in De Generaal bijzonder. De appartementen hebben woonoppervlaktes variërend tussen 68 m2 en 142 m2. De begane grond is naast de entreehal en ontvangstruimte ook bestemd voor kleinschalige voorzieningen, zoals horeca. In de bestaande kelder zijn individuele bergingen en een collectieve fietsenstalling gerealiseerd.

De Generaal Rijswijk is een ontwikkeling in samenwerking met Aertgeerts en IBB Kondor.

Locatie
Rijswijk

Architect
Mei architects and planners

Programma
200 appartementen en 1000 m2 commerciële ruimte.