Het college van de gemeente Zwolle heeft ingestemd met de Gebiedsvisie voor het Roelenkwartier.

Transformatie tot een levendige stadswijk

De instemming van het college met deze gebiedsvisie markeert een belangrijke stap in de transformatie van het Roelenkwartier tot een levendige stadswijk met ongeveer 500 woningen, werk- en kantoorruimtes en ruimte voor groen en recreatie.

Zwolle Roelenkwartier gebiedsfoto
Zwolle Roelenkwartier afbeelding gebiedsvisie

Het Roelenkwartier veranderd in een levendige, groene stadswijk

Het Roelenkwartier, gelegen tussen de Ferdinand Bolstraat, Govert Flinckstraat, Pannekoekendijk en het Zwarte Water, ontwikkelt zich tot een levendige stadswijk. In deze wijk komen ongeveer 500 woningen, verschillende werk- en kantoorruimtes en ruimte voor groen en recreatie. Deze ontwikkeling versterkt de dynamiek en verbindt het Roelenkwartier met Dieze, de historische binnenstad en de rest van Zwolle, waardoor het gebied een unieke identiteit binnen het Stadshart krijgt. Vandaag presenteerde het college van burgemeester en wethouders de gebiedsvisie voor dit 7 hectare grote gebied. De gemeenteraad neemt hier binnenkort een besluit over. 

"Deze gebiedsvisie schetst hoe we het Roelenkwartier willen ontwikkelen tot een mooi en divers gebied in Zwolle. Door een harmonieuze mix van wonen, werken en groen creëren we een aantrekkelijke en duurzame omgeving, waardoor dit stadsdeel echt onderdeel wordt van het Stadshart. De samenwerking met buurtbewoners, marktpartijen, provincie en waterschap heeft geleid tot een visie waar ik trots op ben. Ik kijk uit naar de volgende stappen."

Jouw stukje Zwolle - Roelenkwartier

Gerdien Rots Wethouder gemeente Zwolle

De Eigenarencoalitie Roelenkwartier (KondorWessels Projecten en Urban Innovators) ontwikkelde deze visie samen met de gemeente Zwolle, stedenbouwkundig bureau FABRICations, lokale bewoners en ondernemers en belangenorganisaties. Dit project sluit aan bij het Ontwikkelprogramma 'Ons Stadshart van Morgen', dat inzet op binnenstedelijke groei en verdichting van het centrum van Zwolle.

Uitdagingen en kansen 
Hoewel het Roelenkwartier dicht bij het stadscentrum ligt, heeft het momenteel niet de sfeer van een centrumgebied. De dominante verkeersstroom op de Burgemeester Roelenweg verdeelt het gebied in tweeën. Het gebied nodigt nu niet uit om er te verblijven en te recreëren. De gebiedsontwikkeling biedt veel kansen om de samenhang in het gebied te versterken, de klimaatadaptatie te verbeteren en de leefbaarheid van het gebied en de directe omgeving te vergroten. 

Gebiedsvisie in het kort
De gebiedsvisie beschrijft de ambities en doelen voor het gebied. In de volgende fase, de haalbaarheidsfase, wordt de financiële haalbaarheid van deze ambities verder verkend. De visie richt zich op het realiseren van diverse werk- en woonfuncties, met nadruk op duurzaamheid en klimaatadaptatie. De huidige functies zoals wonen, werken en zorg blijven bestaan en worden versterkt. De noordkant richt zich op werken en wonen, terwijl de zuidkant ruimte biedt voor werken, verblijven en recreëren in een parkachtige omgeving aan het water met een levendig en openbaar karakter.  

Het woonprogramma voorziet in diverse huur- en koopwoningen, waaronder studio’s, appartementen en grondgebonden woningen in verschillende prijsklassen. Door nieuwe woningen en werkruimtes te bouwen, wordt het Roelenkwartier een levendige en bruisende omgeving, met behoud van het unieke karakter als werklocatie. 

De openbare ruimte krijgt een kwaliteitsimpuls met hoogwaardig groen, wat zorgt voor een gezonde leefomgeving en een betere verbinding met de historische binnenstad. Er komt meer ruimte voor veilig wandelen en fietsen en er wordt onderzocht of de snelheid op de Burgemeester Roelenweg kan worden verlaagd van 50 km/u naar 30 km/u. Een ander belangrijk onderdeel van de toekomstige ontwikkeling is de realisatie van een centrumhub, die de mobiliteit in en rond het Roelenkwartier verbetert. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden voor een centrumhub met ongeveer 700 parkeerplekken voor gebruikers en bewoners van het Roelenkwartier en bezoekers van de stad. 

Vervolgproces
Wanneer de raad instemt met de gebiedsvisie voor het Roelenkwartier gaat de Eigenarencoalitie samen met de gemeente verder met het proces. De volgende stap is het uitwerken van de gebiedsvisie naar een ruimtelijk ontwikkelingsplan, waarin duidelijk moet worden of alle ambities uit de gebiedsvisie haalbaar zijn en in welke volgorde ze gerealiseerd kunnen worden. Naar verwachting duurt deze fase een jaar. De start van de bouw is onder meer afhankelijk van de planning van het opstellen van het ruimtelijk ontwikkelingsplan én de fase van de ruimtelijke procedure die daarop volgt. 

Meer info over Roelenkwartier kun je lezen op: 

Gebiedsontwikkeling Roelenkwartier