Privacyverklaring TEST

Bartok Arnhem

Het resultaat van een eenvoudige aanpak.

  • 9.500 m² – nieuwbouw
  • 62 - appartementen
  • Heuvelinkprijs 2020 – Arnhemse architectuurprijs voor beste nieuwbouw

Het in 2018 opgeleverde appartementengebouw Bartok maakt deel uit van de binnenstedelijke herontwikkeling van Arnhem en ligt op zeer korte afstand van de hoofdwinkelstraat in het centrum van Arnhem.

"Op de locatie stond jarenlang een leegstaand kantoorgebouw. Hoewel de locatie duidelijk potentie had, kwam herontwikkeling - ondanks allerlei initiatieven - niet van de grond,” vertelt Roy Hasselerharm van KondorWessels Projecten. “Eind 2013 hebben wij naar de locatie gekeken en de gemeente gevraagd of wij enkele weken exclusiviteit konden krijgen om voor eigen rekening en risico een plan te maken en een bieding te doen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de aankoop van de locatie."

Ontwerpproces
In een interactief ontwerpproces met de gemeente Arnhem, het kwaliteitsteam Binnenstad Zuid en Barcode Architects is het gebouw Bartok tot stand gekomen. De nieuwbouw van 9.500 m² omvat een gevarieerd programma inclusief 62 huurappartementen, een supermarkt, twee winkelruimtes en een openbare doorgang naar de parkeergarage Rozet. Het gebouw valt op door haar eigentijdse architectuur, waarbij de gevel een duidelijke eigen identiteit heeft. "Bartok heeft hierdoor een aangename menselijke maat gekregen. Niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant met haar galerijen en binnentuin geven het gebouw een levendig en uniek karakter."

Binnenstedelijk bouwen
Het realiseren van Bartok ging niet zonder slag of stoot. De bouwers van Wessels Rijssen liepen in de drukke Arnhemse binnenstad tegen heel wat uitdagingen aan. Zo werden bij het bouwrijp maken van het terrein archeologische vondsten gedaan, waaronder een oude stadsmuur. Daarbij zorgde een verontreinigde bodem voor extra werk bij het storten van de fundering. En zoals vaker in binnensteden was ook hier de bouwplaats erg krap, maar door toepassing van prefab, just-in-time levering en goede afstemming met de gemeente kon de overlast voor omwonenden worden geperkt. Het gebouw kon uiteindelijk volgens planning in oktober 2018 worden opgeleverd.

Heuvelinkprijs 2020
Als kers op de taart werd Bartok in september 2020 door de vakjury uitgeroepen tot winnaar van de Heuvelinkprijs, de tweejaarlijkse Arnhemse architectuurprijs voor de beste nieuwbouw. Volgens het juryrapport was de omgeving rond het Bartokplein tien jaar geleden nog een verloren gewaand stukje stad. Mede dankzij de komst van Bartok heeft deze uithoek zich nu ontpopt van 'not spot' tot 'hot spot'. De jury was met name onder de indruk van de aandacht in de afwerking en detaillering van de binnenruimtes (van de entree tot de fietsenkelder) en het geslaagde atrium: "Bartok vormt een vliegwiel voor kwalitatief hoogstaand wonen in de binnenstad."

De Heuvelinkprijs is een mooi compliment voor alle betrokkenen. Met elkaar hebben we steeds een heel hoog kwaliteitsniveau nagestreefd. Het is soms verleidelijk om uit kostenoverweging concessies te doen, maar we zijn erin geslaagd heel dicht bij onze originele visie te blijven. 'Het resultaat van een eenvoudige aanpak'. Daar is Bartok zeker een mooi voorbeeld van.

"Bartok vormt een vliegwiel voor kwalitatief hoogstaand wonen in de binnenstad" – Vakjury Heuvelinkprijs

Locatie
Arnhem

Architect
Barcode Architects

Ontwikkelaar
KondorWessels Projecten

Aannemer
Bouwbedrijf Wessels Rijssen

Programma
62 appartementen voor de verhuur vrije sector met een gemiddelde oppervlakte van 73m². Een aantal appartementen zijn ruimer (120 m²) en een aantal zijn kleiner (33 m²). Eén winkelruimte t.b.v. een supermarkt van 1.100 m², twee winkels van 100 m² en een entree naar de openbare parkeergarage.